Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nepůjdu na film Masaryk

Do filmu Julia Ševčíka byli angažování špičkoví herci, byl uveden těsně před koncem roku 2016 a získal 12 Českých lvů. Jan Masaryk prezentovaný jako magor závislý na koksu producentům zaručí, že se z filmu stane trhák.

Lidé z filmové branže upozorňovali na fakt, že film byl uveden dost násilně před koncem minulého roku. Zdálo se mi, že je to přece jedno, zda vloni nebo letos, protože pokud je dílo skvělé, získá toho lva/lvy letos nebo napřesrok. Jenže, oni to zřejmě opravdu potřebovali získat již letos, dříve, než se provalí, že tato tzv. filmová fikce „na základě skutečných událostí“ je lež.

Filmařům se na podněty Václava Klause podařilo po smrti Václava Havla udělat z něho podvodníka, spřežence s komunisty, politického šplha a alkoholika. Jeden prolhaný seriál, jehož scénáristé studovaní v Americe perfektně znají jednoduchou duši diváka, kterého nadchne každý zveličený karambol a pro kterého se překroutí fakta tak, aby dostal příležitost nenávidět i šlechetného člověka, splnil svůj úkol a jednoduší lidé, tj. lidé, kteří se nedostanou ke skutečným faktům, nebo je nezajímají, Havla nenávidí. Nenávidí ho proto, že cosi bylo v seriálu.

Podobně to zřejmě dopadne i s Janem Masarykem. Nedokážu si vyložit, zda mají scénáristé (především ti studovaní na západě) zmanipulované mozky tak, že všechno dobré, zajímavé a propojené se prodá nejlépe tak, když to semelou ve zlovolném mlýnu buď, že bude stříkat krev proudem, nebo z historických postav s kreditem vypreparují jejich slabiny a z nich vymodelují jejich postavy. Nebo snad mají odněkud zadání nějakou konkrétní postavu zdiskreditovat?

Historická fakta o příčinách postojů Jana Masaryka v době komunistického převratu jsou nejasná a vyspekulovat je nelze. V rámci převratu Jan Masaryk nic nekonal, nepodpořil ministry demokratických stran, kteří podali demisi a dokonce se přidal na stranu vítězů. Za pár dní nato byl zavražděn. Zfilmovat spekulaci, že v rámci jeho mírného postižení schizofrenií se cítil slabý k boji a jeho mysl si dokázala namluvit, že i s komanči to bude dobré – koho by takový příběh zajímal?

Petr Zídek poukázal v páteční příloze LN především na tyto lži prezentované ve filmu, který se soustředil na období po Mnichovském diktátu:

-   Masaryk neodjel po Mnichovu do Ameriky, aby se tam léčil z depresí, že nezachránil Československo, nicméně v r. 1912 až 1913 mu zde diagnostikovali lehkou formu schizofrenie. Dle historických údajů byl Masaryk do konce r. 1939 v Londýně. Na začátku ledna 1939 odjel do USA, kde organizoval osvětovou a charitativní činnost ve prospěch židovských uprchlíků z Evropy. V dubnu 1939 se vrátil do Londýna a v plném duševním zdraví se podílel na formování exilové reprezentace.

-   Masaryk nikdy nevyjádřil jakoukoliv averzi vůči Benešovi, jak je prezentováno ve filmu, jedná se o filmovou smyšlenku. Dle Masarykova tajemníka Táborského se jednalo o vztah mezi protektorem Benešem a lehkomyslným chráněncem Janem Masarykem.

-   Jan Masaryk měl vážné problémy s alkoholem a i kvůli těmto problémům se s ním rozvedla v r. 1931 jeho žena. Historikové však prohlašují, že neexistuje pramen, ze kterého by vyplývalo, že užíval kokain

-   Sice nepodstatné, ale lži dokreslující detaily potvrzují, že scénáristé, určitě dobře znali základní fakta o životě Jana Masaryka, ale překrucovali je ve prospěch kasatrháku. Masaryk kouřil cigarety, nikoliv doutníky, jako polyglot mluvil brilantně šesti jazyky a americkým slangem uváděl Angličany v nejistotu, ne že patlal s nějakým přízvukem. S přítelkyní spisovatelkou Marcií Davenport se seznámil v r. 1941, nikoliv v r. 1939.

V článku uvádí Petr Zídek i skutečnost, že v titulcích k filmu není uveden žádný historický poradce, nicméně, film o sobě tvrdí, že „je podle skutečných událostí“

Tím, jak se současná společnost orientuje na podvody jako normu, se stává život tvůrčích lidí o mnoho složitější, pokud chtějí mít čisté svědomí. Herce scénář nadchl, nicméně nepředpokládám, že pochybovali o pravdivosti základních „historických faktů“. Po filmu Masaryk by o tom měli uvažovat, napřed se s těmito fakty seznámit a až poté se rozhodnout, zda se chtějí podílet na démonizaci historických postav, které mají ztvárnit. A hodnotící komise Českých lvů? Ta by si před hodnocením takovýchto údajně historických děl měla přizvat odborníky.

No a divák jako já na ten film nepůjde. Jiný na něj půjde a uvědomí si, že ač brilantně zahraný a s dokonalou výpravou, je to historický brak. A zase jiný po shlédnutí filmu bude přesvědčen, že už všechno ví a že Jan Masaryk byl daleko horší, než je tento divák sám.

 

Autor: Olga Pavlíková | neděle 12.3.2017 12:28 | karma článku: 34,37 | přečteno: 2237x
  • Další články autora

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog 2

Přemýšlím nad nesmrtelností chrousta, nad omezeností lidského konání, nad schopností a touhou člověka vládnout i nechat se ovládat.

16.2.2020 v 13:37 | Karma: 18,11 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog

Dělat něco, co má smysl, tedy nedělat něco, co smysl nemá, tak nějak si řídím ten svůj život. Psát tak, aby se to líbilo administrátorům, v tom však smysl nevidím.

16.2.2020 v 12:28 | Karma: 19,51 | Přečteno: 833x | Diskuse| Hyde park

Olga Pavlíková

Jako v předchozích letech, opět v Africe kobylky

Nedávno nás naše média informovala o tom, že je zákonem v Česku schváleno pěstování červů a kobylek na potravinových farmách i výroba potravinových produktů z nich.

13.2.2020 v 13:42 | Karma: 15,26 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Jediní, kdo rozumí politice jsou budoucí Experti, Nápadníci či Cosi podobného

Prý se dinosauři z prapůvodní ODS, např. Vladimír Tlustý, Jiří Payne či Petr Skokan scházejí se záměrem „dát tu republiku znovu do pořádku“

5.2.2020 v 15:57 | Karma: 13,71 | Přečteno: 520x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Kde jsou kočky v krajině?

Paní kolegyně Šťastná vylíčila v blogu o vytloukání chlupatých klínů chlupatými klíny své trápení s myší nadílkou na zahradě. Jinde jsem zahlédla titulek článku o bezradnosti kohosi s přemnoženými kočkami.

30.1.2020 v 13:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik