Přímluva za lásku

6. 05. 2017 22:04:52
Je soudné psát o lásce, když se aktuálně zabýváme tolika krizemi jak v naší zemi, tak na celém světě? Prostě to přišlo na pořad mého dne.

Vyrůstala jsem na románech klasiky i braků a lásku jsem dle nich chápala jako něco vznešeného a posvátného. Byl to krásný stav mysli očekávání úžasných zážitků. Romantická očekávání se sice rozplynula, ale láska přicházela vždy, když bylo otevřené srdce, a o tom chci napsat pár řádků.

Když je přívětivé počasí, jsme zdraví, daří se nám v díle, ale nejsme jím přetíženi, klape nám partnerství a netíží nás žádné velké starosti – dokážeme se usmívat, naslouchat druhým, pomoci kde je to třeba – dokážeme rozdávat nepodmíněnou lásku. Takový příznivý stav životních podmínek pro lásku je však velmi výjimečný a stává se zřídka, neb nás povětšinou trápí to i ono a pro lásku není mnoho prostoru. Jistě, erotika a sex si přirozeně své místo vydobudou, ale často jde jen o uspokojení fyzických potřeb a s láskou, ze které se tetelí srdce, to má pramálo společného.

Dnešní pádící životní styl, honba za dosažením všeho, politické a hospodářské manipulace v našem životním prostoru mají tendenci nás zrobotizovat do bezduchých uštvaných davů , které se občas společně rozvášní pro předem zinscenované procesy, pak vykonáme své fyzické potřeby a nakonec si naládujeme do hlav svoji potřebnou dávku iluzí.

Může se zdát, že láska je všechno, co je opravdové. Slunce a déšť jsou opravdové, šumění lesa a příboj moře jsou opravdové, tsunami, záplavy či požáry jsou také opravdové. Jsou součástí vesmírného dění a můžeme je označit možná za vesmírné projevy lásky, tj. projevy, kdy některé z nich nás utěšují a povzbuzují a jiné nás podněcují k ostražitosti a tvořivosti. Za vesmírné projevy lásky je však budeme vnímat pouze tehdy, když pro to otevřeme srdce - jinak to slunce zbytečně peče, déšť trvá dlouho, do lesa či na moře jdeme přece za zážitky a tsunami, záplavy či požáry jsou strašné události.

Přimlouvám se za to, abychom k sobě lásku připouštěli, ne o ní kecali. Zvědavost vrabčáka či zkoumavý pohled dítěte a k tomu naše otevřené srdce je zážitek lásky. Přátelský úsměv či gesto jsou příležitostmi k uvědomění si našich možností vychutnat si lásku. Okamžiky nabité událostmi plynou jeden za druhým a každý nabízí příležitost. Čím více lásky v nich prožijeme přijímáním a dáváním lásky, tím naplněnější budou naše životy.

Autor: Olga Pavlíková | sobota 6.5.2017 22:04 | karma článku: 17.90 | přečteno: 367x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.20 | Přečteno: 222 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.15 | Přečteno: 81 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.89 | Přečteno: 526 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 501 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1454

Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...