Marshallův plán pro Afriku z německého pera

18. 06. 2017 23:11:43
Spolkový ministr pro místní rozvoj počítá s přílivem až 100 milionů migrantů z Afriky a brzdou takového vývoje má být výrazná ekonomická spolupráce s vybranými africkými státy a vzdorování klimatickým změnám.

Dle http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/afrika/jak-zastavit-imigranty-nemci-maji-marshalluv-plan-pro-afriku_415397.html jde o spolupráci v obchodě, vzdělávání nebo energetice, dále omezování korupce a daňových úniků. V plánu se uvádí, že počet obyvatel Afriky se do r. 2050 zdvojnásobí, tedy naroste o 2 miliardy obyvatel a navrhovatel plánu vnímá, že mladí lidé musí mít doma perspektivu, jinak se rozhodnou pro migraci. Do Afriky má dle plánu proudit o 20% více prostředků oproti současnosti. Němci počítají s projednáváním tohoto plánu na summitu G 20 v Hamburku v první dekádě července

Nejsem žádný ekonom ani znalec poměrů v 54 afrických zemích, ale domnívám se, že skutečná pomoc Africe stojí na jiných potřebách.

Ačkoliv již africké země nejsou formálně pod koloniální nadvládou, tvrdě v nich cizí korporace rejžují co se dá, přírodním bohatstvím a lidskou námezdní silou počínaje a vykupováním půdy za pakatel konče. Takže první a nejdůležitější počin je, obchodovat s africkými zeměmi na stejné úrovni, jak mezi sebou obchodují rozvinuté země a nikoliv vytěžovat tento kontinent pro vlastní zbohatnutí – o tom však v německém plánu zmínka není.

Druhý důležitý počin je podpora rozumné natality, tj. velmi pracná osvětová činnost jak mezi místními politiky či vůdci kmenů, tak mezi prostým obyvatelstvem. Něco jako „mějte jen tolik dětí, kolik jich uživíte, uchováte ve zdraví a připravíte pro kvalitní samostatný život. Vaše země není nafukovací a přemnožené kobylky jsou vždycky zkázou“

Klimatické změny, které probíhají již nyní, předpovídají pro Afriku velmi neblahé vyhlídky ve formě sucha a rozšiřování pouští. V dobách minulých, kdy neexistovalo dělení na rozvinuté a rozvojové země, se lidé jednak přizpůsobovali klimatických změnám v jejich krajinách a jednak opouštěli nehostinné kraje a migrovali. Jednalo se však o tisíce či desetitisíce lidí, kteří nacházeli svá nová působiště buď neobydlená, nebo se válčilo. 100 milionů Afričanů kontra 740 milionů Evropanů – brr, to je ošklivá představa. Pro Afriku je potřebné zajistit vodu, a to nikoliv podzemní, jejíž odčerpávání je možné pouze dočasně, ale snad upravenou mořskou vedenou v podzemních kanálech, tj. technicky zajímavé řešení problému a investičně nesmírně nákladný projekt. A africké slunce je jasná volba pro energetickou soběstačnost kontinentu.

K věci vzdorování klimatickým změnám: pokud budou rozvinuté země prosazovat v Africe svůj životní styl založený na konzumu a nekonečném růstu ekonomiky, bude to nejen pro Afriku úhelný hřebík do rakve, protože tento životní styl souvisí s poškozováním životního prostředí do nekonečna. To, že si bohatí Němci své životní prostředí hlídají a zlepšují neznamená, že německá firma, která využije finanční pobídku k podnikání v Africe, bude dodržovat německé standardy. Natožpak firma americká či čínská.

Omezování korupce, jak se uvádí v plánu, je paradoxní záměr. Rozsáhlou a neomezenou korupci zavlekly do afrických zemí zahraniční korporace, které si korupčními fígly zajistily přízeň místních vládců a ti jim umožňují podnikání, jaké by si v domovských zemích nikdy nemohli dovolit (využívání otrocké práce, technologie, které devastují životní prostředí) a pak převádějí enormní zisky z podnikání do svých kapes. Takže by mne zajímalo, jak si představuje německý pan ministr pro místní rozvoj, že bude omezovat korupci.

Jak zamezit ekonomické migraci? Velmi prostě. Účinně chránit hranice schengenu, snížit sociální podporu migrantům na minimum, přísně trestat nedodržování zákonů, neumožňovat jakékoliv výjimky z náboženských důvodů, chytat a přísně trestat pašeráky lidí, tj. vše, co Němci nedělají a odmítají.

Němci si v posledních letech zvykají na představu, že EU je jejich teritorium a oni rozhodují, jak to v něm bude fungovat. I ten tzv. Marshallův plán jako by zahrnoval celou EU, jen to ona ještě neví.

Je potřebné mít na zřeteli, že situaci v Africe je nutno komplexně řešit, podstatné však je, že to nemůže probíhat v rámci německého drilu, ale v rámci vysoké odbornosti, velké variability řešení, nekonečné trpělivosti, zodpovědnosti, samozřejmě i financí a především dobré vůle lidí, kteří nejsou napojeni na lobbyistické zájmy, ani na žádné náboženství, případně společenský –ismus.

Námětem je článek https://www.novinky.cz/zahranicni/441126-z-afriky-muze-prijit-100-milionu-migrantu-varuje-nemecky-ministr.html

Autor: Olga Pavlíková | neděle 18.6.2017 23:11 | karma článku: 31.55 | přečteno: 1222x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 10.19 | Přečteno: 276 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 116 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 429 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 112 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 501 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1454

Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...