Ničení neprodaného zboží

13. 06. 2018 15:36:00
Dle německé veřejnoprávní televize ničí internetový prodejce Amazon neprodané vrácené i nové zboží, včetně např. lednic, mobilních telefonů, matrací, nábytku apod..

Organizace Greenpeace prý požaduje schválení legislativy, která by takovému postupu zamezila. Mají šanci?

Je čas na jednoduché zamyšlení se nad tím, k čemu je nadprodukce zboží a k čemu je produkce zbytečného zboží, o které nikdo nestojí. Nejedná se totiž o ojedinělý jev pouze u jednoho prodejce, jsou známy např. obrovské lány odstavných parkovišť pro neprodané automobily, které jsou umístěny v odlehlých koutech světa. Co se zbožím, které se nikdy neprodá? Něco se dle zákonů daruje charitě a obrovský zbytek se po určitou dobu skladuje, pak někdo rozhodne, že se zaberou další pozemky pro skladování, avšak nakonec musí dojít k likvidaci, protože ten, kdo rozhoduje ví, že zabrat celou zeměkouli pro skladování neprodejných věcí nelze. Zjevně už dlouho existují podnikatelé, kteří na ničení nepoužitého zboží postavili svoji živnost.

Tento svět přijal za své to, co nám vtloukal do hlavy i nechvalně známý Václav Klaus, totiž, že ekonomika se řídí trhem. Kdyby to bylo pravda, vyrábělo by se tolik zboží a v takové kvalitě, která je poptávána. Jenže evidentně tento předpoklad neplatí a ekonomika se řídí především nenasytností korporátních podnikatelů, kteří si spočítali, že i nadprodukce je pro ně výnosná.

Jsme již svědky hrůzných nálezů mrtvých mořských živočichů, kteří mají plné žaludky odpadních plastů, které do moří plynule tečou řekami. Snímky takových řek, které vypadají jako přepravníky na plasty, již nejsou ničím novým. Souvislost s neprodejným zbožím však i tyto ničené vody mají. Tzv. humanitární pomoc, kdy jsou negramotným Afričanům přidělovány plastové lahve s kolami, různé plastové krámy a obaly, aniž by někdo domýšlel, jak s těmito produkty budou Afričané i jiní nevědomí obyvatelé planety nakládat, je příklad bezostyšného dobývání zisku. Nejdůležitější pro producenty těchto opravdu krámů je, že pro své zboží našli odbytiště a jediné, o čem přemýšlejí je, kam by ještě pronikli.

Když jsem se nedávno zamýšlela nad zprávou o prognóze počtu obyvatel planety v r. 2040, kdy se odhaduje nárůst na 10 miliard obyvatel, neuvědomila jsem si, že korporátní podnikatelé budou velmi lobovat za to, aby se ten růst nezastavil, protože pak by oni „růst“ nemohli.

Svět je ve velkém pohybu, aniž si to zase tak moc uvědomujeme. Nějaký Trump, Putin, Merkelová, Kim ..., Bureš ... jsou jen figury, které napomáhají zlu. Ve skutečnosti největší zlo je bezbřehá produkce zboží. Napomoci této nadprodukci měla kurvítka, která způsobují, že po dvou , resp. např. pěti letech záruky se toto zboží automaticky nevratně poškodí a končí v odpadech. Jenže nenasytnost producentů je nekonečná a tak svět chrlí věci, které nikdo nepotřebuje, při jejich výrobě se přitom spotřebovává obrovské množství surovin a energie, zamořuje se tak životní prostředí a zamořování pokračuje jejich likvidací buď pouštěním odpadů do moří, skládkováním nebo spalováním ve spalovnách.

Touha po věcech, které nejsou potřebné (SUV v garáži, ve kterém se vyráží jednou za měsíc na nákupy do marketu), je hluboce v lidech zakořeněná. Existují dvě základní volby, a to ta, která je dnes standardem a v určité chvíli svět dopraví do stádia vlastního zadušení, nebo taková, kdy si občané země připustí, že nekonečný růst jim sice dává věci, ale bere zdraví, radost a nakonec i život.

Jedná se o omentář ke článku https://www.novinky.cz/ekonomika/474903-amazon-v-nemecku-ve-velkem-nici-neprodane-zbozi-obrovsky-skandal-zlobi-se-vlada.html

Autor: Olga Pavlíková | středa 13.6.2018 15:36 | karma článku: 26.09 | přečteno: 1380x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 603 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 501 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1454

Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...