Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je důsledkem razie proti fejkům?

Právě jsem se dočetla, že Německo prý inspirovalo autoritářské státy k masovému uvězňování novinářů kvůli „fake news“

V Německu platí, tuším od ledna 2018, nový zákon, na jehož základě hrozí sociálním sítím pokuta, pokud nebudou mazat nenávistné komentáře či pomluvy.

V článku https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/falesne-zpravy-fake-news-novinari-cenzura-autoritarske-staty-vezeni.A191216_181040_zahranicni_jhr uvádějí, kolik žurnalistů nyní vězní autoritářskými režimy (např. Čína 48, Turecko 47, Saúdská Arábie 26, Egypt 26, Eritrea 16, Vietnam 12, Írán 11, Rusko 7, Kamerun 7, Bahrajn 6, Ázerbájdžán 6).

Zamysleme se nad pomluvou, zamysleme se nad nenávistným komentářem, zda se dají tyto jevy jakkoliv vymýtit, přičemž si pod mýcením čehokoliv představuji sankční postup – když se ty nepodřídíš, zákon tě potrestá. Zamysleme se nad tím, zda pomluva a nenávistný komentář je něco, co je mimo standardní hnutí mysli člověka. Zamysleme se nad tím, zda je vůbec možné zakázat lidem jejich hnutí myslí, nebo zda se spíš nejedná o naprosto nesmyslný, až zrůdný nápad. Je možné lidem zakázat myslet, co jim na rozum přijde? Není snad normální napřít síly k tomu, aby lidé vnímali věci v kontextu, nelhat jim, neobluzovat je táranicemi, ale vést je k rozeznávání souvislostí, zušlechťovat jejich cit pro vnímání ostatních bytostí? Jistěže, cíl politiků je rychlý a snadný zisk moci a takový zákaz fake news je přímočarý způsob jak se k moci domoci, jenže politik nic nezmůže, když mu k tomu nepomohou nejrůznější dobrotrusi, aktivisté a samozřejmě na korouhvi se točící žurnalisté a ostatní světlonoši=Satani působící v médiích. V těch demagograciích, ve kterých se na západě pohybujeme, to ještě zvládáme, protože zatím jde např.v Německu „jen“ o pokuty, kdežto pohotoví autokrati se velmi pružně chytli německého modelu fejků a odpůrce svých režimů zavírají. Komu že to tito odpůrci režimů vděčí za své utrpení? No přece demokratickým vzorům ze západu.

Fejky jsou dvojí. První pramení z emocí, druhý je uměle vytvořený tak, aby vzbudil emoce. Uměle vytvářené fejky vznikají v natolik mocensky zajištěných strukturách, že jsou nevymýtitelné – jedna se podchytí a deset dalších automaticky vznikne. Nenávistné emoce jsou produktem frustrovaných jedinců. A tak by se mocní spíš měli zamyslet, jak těmto lidem pomoci, aby se nalezli v něčem jiném, než ve strachu z neznámého.

Pořád žijeme a asi ještě budeme dlouho žít ve světě, kde nejde o prožívání krásy života, ale o mocenský boj, kdo z koho. V takovém světě je v jedné chvíli nahoře ten, za chvíli onen, váhy se převažují na jednu vítěznou stranu, za chvíli na druhou a v danou chvíli se vítěz domnívá, že je jím navěky.  Uměle vytvářené fejky se velmi rychle staly běžným prostředkem ovlivňování myšlení jejich příjemců, a protože se vesměs jedná o přetahování sil na dvě strany, v určitou chvíli vítězí fejky jednoho, zanedlouho zase druhého soupeře.

Zákazy a sankce samozřejmě fungují k jakési regulaci tohoto nelaskavého světa. Představme si jiný, laskavý a vědomý svět. Myslíte, že by v něm byly zákazy a sankce potřebné? Myslíte, že duševně zdravý člověk má prvořadou potřebu pomlouvat a nenávidět někoho či něco, když o tom má podstatné a pravdivé informace? A když je má a na jejich základě obhajuje hodnoty, o které se nechce nechat připravit, pak přece nešíří fejky, ale bojuje za svoji budoucnost.

Určitě se mnohý čtenář setkal s podvodnými reklamami typu „kup si náš zázračný lektvar za 999 Kč, který je produktem dloholetých výzkumů Mudr.Judr.Pudr. Mizery, po kterém vykadíš rakovinu“ a nejeden vysolil i několikrát potřebnou částku podvodníkům, ale žádný fejkový zákon se takovým podvodům nevěnuje, protože tyto podvody nejsou součástí mocenských soubojů.

Co bych si tak přála v novém roce? Abychom žili vědomě, abychom tlačili k zodpovědnosti ty, co se nám jakkoliv vměšují do našich životů a nenechali se od nich chlácholit a uplácet koblihami nejrůznějšího kalibru. A určitě můžeme obvinit ty, co vymysleli a uplatňují sankce za fejky z hnutí mysli, za hlupáky a často i za darebáky. Prohibice nikdy nepřinesla lidstvu nápravu, pouze ti nejubožejší se díky ní stali ještě většími zoufalci.

 

Autor: Olga Pavlíková | neděle 29.12.2019 1:10 | karma článku: 15,15 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog 2

Přemýšlím nad nesmrtelností chrousta, nad omezeností lidského konání, nad schopností a touhou člověka vládnout i nechat se ovládat.

16.2.2020 v 13:37 | Karma: 18,11 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog

Dělat něco, co má smysl, tedy nedělat něco, co smysl nemá, tak nějak si řídím ten svůj život. Psát tak, aby se to líbilo administrátorům, v tom však smysl nevidím.

16.2.2020 v 12:28 | Karma: 19,51 | Přečteno: 833x | Diskuse| Hyde park

Olga Pavlíková

Jako v předchozích letech, opět v Africe kobylky

Nedávno nás naše média informovala o tom, že je zákonem v Česku schváleno pěstování červů a kobylek na potravinových farmách i výroba potravinových produktů z nich.

13.2.2020 v 13:42 | Karma: 15,26 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Jediní, kdo rozumí politice jsou budoucí Experti, Nápadníci či Cosi podobného

Prý se dinosauři z prapůvodní ODS, např. Vladimír Tlustý, Jiří Payne či Petr Skokan scházejí se záměrem „dát tu republiku znovu do pořádku“

5.2.2020 v 15:57 | Karma: 13,71 | Přečteno: 520x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Kde jsou kočky v krajině?

Paní kolegyně Šťastná vylíčila v blogu o vytloukání chlupatých klínů chlupatými klíny své trápení s myší nadílkou na zahradě. Jinde jsem zahlédla titulek článku o bezradnosti kohosi s přemnoženými kočkami.

30.1.2020 v 13:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik