Jako v předchozích letech, opět v Africe kobylky

13. 02. 2020 13:42:46
Nedávno nás naše média informovala o tom, že je zákonem v Česku schváleno pěstování červů a kobylek na potravinových farmách i výroba potravinových produktů z nich.

Dnes, stejně jako téměř každý rok dříve, se dočteme, že ve východní Africe ničí úrodu mraky sarančat. Uvědomuji si, že co jsem živa, a to už je docela dlouho, sarančata epidemicky sužují Afriku či Austrálii, ale co jsem živa, nezachytila jsem informaci, že by s tím postižené krajiny něco smysluplného dělaly. Tedy, něco s tím dělají, ale smysluplné to určitě není, když si proti těmto náletníkům postřikují krajinu jedy se snahou kobylky zahubit.

Tak jsem si představila, že český koumák sestaví pořádný vysavač s pořádně objemnou násoskou a nasávacím potrubím, které vyústí do pojízdné pražírny a z této pražírny se budou dopravníkem přemísťovat získané upražené kobylky do souběžně pojíždějícího náklaďáku, kolem se seběhnou africká dítka, naloží do svých nádob tyto cenné superpotraviny a doma jim z nich maminka buď umele mouku, nebo jim rovnou usmaží tu ňamku. Také jsem si představila, že černí tatínci se zvědavě seběhnou kolem stroje a začnou se zajímat o princip toho nového zařízení, o to, jak se ovládá, jak se udržuje a jak ho mohou získat. Jenže ouha, tatínci se nezajímají o zařízení a jeho funkce, tatínci mažou domů k ohništím, od kterých se line libá vůně bašty. Když do té vesnice dorazí i náš koumák, že by si zakoupil oběd, nakrmí ho zadarmo, vyfotí se s ním, ukážou mu, jak drtí cvrčky mezi kameny, ale představa, že by se měli starat o mašinu, mít kontakty na povětrnostní zpravodajství, že by spekulovali, kde všude by mohli potraviny uplatnit a jak by mohli dlouhodobě celý projekt využívat, to po nich nechtějte. Klidně jim udělejte nabídku, že budou za pěkný peníz čutat do meruny nebo běhat maratony, to ano, ale starat se, když od toho jsou tu humanitární organizace a vůbec ti věčně neposední z toho divného na práci orientovaného světa?

Kdo má 50 min času, vřele doporučuji poslech názorů prof. Petera Staneka nejen o globálním oteplování, ale i o počtech Afričanů, kteří se mohou z klimatických důvodů začít domnívat, že úprk do Evropy je spasí. Je to v lecčems zajímavé, ovšem s ohledem na jeho poradcovství Mečiarovi a Ficovi doporučuji posluchači kritickou obezřetnost https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Fb2N_0x75hM&feature=emb_logo

O kobylkách viz https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vychodni-afrika-somalsko-kena-uganda-tanzanie-kobylka-sarance-roj-uroda-hladomor-hlad-who-posytrik-p.A200213_110251_zahranicni_dtt/diskuse

Autor: Olga Pavlíková | čtvrtek 13.2.2020 13:42 | karma článku: 15.26 | přečteno: 541x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 234 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 401 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 579 | Diskuse
Počet článků 501 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1454

Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...