Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

podobně jako pojem pravda-i tu si každý přizpůsobí jak potřebuje

0 0
možnosti
JL

Pani Olgo. Hned na zacatku jste pouzila dve slova, definujici co je demokracie. To prvni je dane - lid. To druhe jiz neni moznost jednoduse popsat. Zde je ten rozpor v nasem mysleni, co to tedy ta demokracie je. V ere Sokratese stacila stran za hradbami Athen, kde se obcane sesli a diskutovali a hlasovali. Meli jen jednoho vudce, ktery byl zvolen a vedl. Velice jednoduche. Se stejnou myslenkou prisel republikansky Rim. Uz nestacila plan za Rimem a take jeden vudce Rima. Zacaly komplikace a tak vzniklo cisarstvi (kralovstvi) a vydrzelo az do dvacateho stoleti. Jen to DEMO se vytratilo. (pomoci cirkve se nahradilo Bohem). Behem dvou tisicileti byly snahy se k tomu lidu vratit. V Evrope vznikla mala republika San Marino (ustava ustanovena l. p. 1600) a Svycarsko (helvetska republika 1798). Zde se obcane podili na vedeni techto celku demokraticky.

Nejvetsi ukazku zapojeni obcanu (lidu) do vedeni statniho celku, nastalo roku 1789 v severni Americe, pri vytvoreni federace 13 statu prijmutim demokraticke ustavy.

Zajimave na teto ustave, je jeji slozeni a take jmeno, narodnost a titul autora tohoto politickeho dokumentu. Francouz baron Montesquieu, amater (ne filozof) vytvoril predlohu vlady statu, kde lid (tedy obcane) jsou nejblize k zvolenym cinitelum. Take kontrola techto zvolenych je v teto organizaci zakotvena. Ze je to dobra organizace demokratickeho statu, ukazuje delka 220 let bez zasadnich zmen. Muj prispevek je propagace tohoto systemu. Dekuji za pozornost.

1 0
možnosti
Foto

J82a50k98u10b 59R64o29t31h

6. 3. 2018 18:14

Nikoliv, dámo, demokracie an sich zprofanovaná není. Jen je různými Zemany, Babiši, Ondráčky, Filipy, Okamury a podobnými stále a bezskrupulózně difamována. Ptejte se jich, proč to dělají s takovou vervou.:-/

6 0
možnosti
PK

Mnoho forem vlády bylo a bude zkoušeno v tomto světě hříchu a strasti. Nikdo nepředstírá že

demokracie je perfektní nebo že všechno ví. Ve skutečnosti bylo řečeno že demokracie je nejhorší

forma vlády, s výjimkou těch ostatních co jsme kdy měli.

W.Churchil

3 0
možnosti
MB

I se dá s Vašim obsahem souhlasit. Protipólem demokracie pak bude ovšem co ? Osvícený panovník, totalitní vůdce. Nemyslím si, že demokracie je zprofanovaná. Ona je silná tím, že je slabá. Pak ,v jejím jménu mnohou nastupovat Vámi popisované typy. (A děje se tak). Připadá mi, že nám stále něco chybí, vlastní odpovědnost, histo - zkušenost, zřejmě daň vývoje. Jsme něvěřící - věříme stále rádi. Tu svoboda s demokracií chybí, pak zase přebývá. Brusel s EU nám zajistil nebývalý nástup životní úrovně - Zase se chceme dobrovolně střelit do nohy. Nic není černobílé, pravda, nicméně melu to své - Zpátky - ni krok ! ... :-)

3 0
možnosti
OP

Nesnažila jsem se tímto článkem říci, že demokracie je špatně, pouze to, že současná demokracie žádnou demokracií není, že ten pojem zneužívá každý darebák a pak to vypadá, že mít demokracii znamená tolerovat vládu estébáka, který byl "demokraticky" zvolen ..., s mlátičkou to naštěstí dopadlo jak dopadlo.

V demokracii chybí prvek, který by přiměl lidi, kteří jsou na povrchu věcí a nechtějí jim rozumět, aby ani nechtěli volit. Nebo prvek, který by vytlačil populismus z povolených praktik :-)

1 0
možnosti
RS

R^ Je na to pojem - plutokracie. V našem případě říznuta náboženstvím jediných spravedlivých demokratů, dnes jste je mohla opět slyšet v přímém přenosu z parlamentu.

Když oni totiž neodpustí, nemáte nárok na nic. Viz Matouš 6, 15: jestliže však neodpustíte lidem, ani váš Otec vám neodpustí vaše přestoupení.

Jak se tito samospravedliví demokrati budou jednou divit.

1 0
možnosti
VH

Vůbec jste nepochopila původní definici demokracie. Vládnutí prostřednictvím zvolených zástupců znamená, že i ti zloději a "kreténi" mohou volit ty prostředníky. Pokud jsou ti zloději i zvoleni, není to ohnutím demokracie. Je to tím, že většině voličů je buď jedno, že volený je darebák, nebo se jim to dokonce líbí (jak je "chytrý" a "šikovný").

Demokracie zajisté není ideální způsob rozhodování (a z něj plynoucího vládnutí). Není zprofanovaná, taková prostě je. Otázka zní: znáte lepší systém?

3 0
možnosti
Foto

Já bych s dovolením doporučoval konstituční monarchii. V mnoha menších i větších evropských státech funguje a rozhodně je v nich poněkud lépe, než u nás. Kupodivu i za R-U byla mnohem demokratičtější, než co máme teď. Nakonec právní systém první republiky vycházel z ní. ;-D

1 0
možnosti
MC

R^Vážená paní Olgo. Tesat do kamene vaše slova. Obvzláště ty závěrečná ve vašem článku. velmi přesně napsáno. Proto přijměte mou skromnou karmu.R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik