Diskuse

Postvěda

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jo, jo, tolik lidí se pohoršilo nad diskriminací chudáka Carla :-P. Jenže z jeho strany je drzost už to, že jako sociolog mluví o genetice, aniž by s nějakým genetikem skutečně spolupracoval. O seriozní vědecký výzkum by šlo, kdyby řekl : gen XYZ ovlivňuje inteligenci, což bylo prokázáno jeho distribucí v populaci I. Protože distribuce v populaci II je nižší, můžeme i zde předložit hypotézu o příčinné souvislosti. Jenže my žádný konkrétní gen neznáme. Maximálně může jít o interakci alel mnoha genů a tyto interakce ve skutečnosti nejsou prozkoumány.

Ve skutečnosti geny jsou především obecným manuskriptem pro produkci stavebních proteinů a enzymů. Celková kondice organismu souvisí spíše s jeho výživou, prenatálním vývojem a stimulací v dětském věku. I když se zdá, že např. podíl kriminality koreluje s etnicitou, jsem přesvědčen, že při důsledném zahrnutí kriminality "bílých límečků" by distribuce IQ mezi odsouzenými byla vpodstatě stejná jako v celé společnosti.

2 2
možnosti

Máte to podložené konkrétním exaktním výsledkem bádání?

0 0
možnosti

Co mám mít podložené ? Odstavec první je jasný - žádný gen inteligence nebyl nalezen, dokazování je na Carlovi. V odstavci druhém jde o moji osobní logickou úvahu založenou na prezentovaném výzkumu psychopatů ( Koukolík, Honzák ). Jinak Vám dám zdroje 2 :

Gould S. J. : Jak neměřit člověka Kniha mj. o problematickém měření IQ přistěhovalců do USA v první polovině 20. st.

Vácha Marek Orko : Od eugeniky k holokaustu. Přednáška ve Skautském institutu, lze najít na youtube. Zde m.j. uvádí : Genetická variabilita celého současného lidstva je nižší než variabilita dvou tlup šimpanzů žijících v různých částech stejného areálu ( např. západní a východní strana pohoří ).

1 0
možnosti
Foto

To, že něco nebylo ještě objeveno, neznamená, že to neexistuje. Tudíž to nejde ani vyvrátit. Je hypotéza, která teprve na potvrzení čeká.

Např. u psů jejich inteligence na dané rase závisí. Jakož i jiné vlastnosti. A je experimentálně prokázáno, že i určité vlastnosti získané výcvikem a pod. se mohou přenést přes DNA do další generace (u myší).

Ono na jedné straně může být eugenika, ale na druhé povýšenecký antropocentrismus.

0 0
možnosti

Dík za odkazy. Nicméně i inteligence, jako vše ostatní, je podloženo geneticky a výchovou. Ale oboje hraje svoji roli. Ovšem rasové diskriminace je svinstvo a nesmysl! To je však o něčem jiném. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik