Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Marek Vácha beze zbytku popsal důvody, proč euthanasie ne. Nechci být špatným prorokem, ale nepřál bych českým pacientům její schválení. Ten paragraf o získání větší moci lékařů nad nemocným mně - jako lékaře - děsí.

0 0
možnosti

Tolik toho bylo o eutanazii napsano ze strany podporujicich a porad jste to nepochopila. :-(

0 0
možnosti

Oceňuji Váš entuziasmus a víru , ale doporučuji se projít po LDN-kách, nebo prožitek s péčí o těžce nemocného člověka. Já jsem rozhodně proto, aby každý člověk sám mohl svobodně rozhodnout o svém konci.

2 0
možnosti
Foto

Sám eutanázii vnímám jako vhodnější způsob ukončení života u pevně rozhodnutých než nějakému chudákovi mašinfírovi skočit pod vlak. Sám bych však takovým poradil zavřít se v malé místnůstce, utěsnit v ní škvíry a zapálit letlampu. Nemusí k tomu mít zákony, lékaře, injekce a nemusí nikomu svou sebevraždou ničit psychiku. Tohle ale platí pro soběstačné sebevrahy. Nedá se použít u chudáků, kteří jsou druhým léta na obtíž a tuhle možnost by rádi volili, ale nemohou.

1 0
možnosti

Pokračování: s lidstvem to není jednoduché, na Nizozemce může negativně působit mj. právě vidina zkázy jejich země nebo i dostupnost drog. Ale celkově chtějí rychlejší smrt více bohatí, možná nemají v pořádku své vztahy k druhým, jsou zvyklí vše si zařídit, tak si zařizují nyní i svou smrt. I já si ale dovedu představit jedince ve výjimečně obtížném stavu (neurodegenerativ. onemoc.), vzdělaného, který se chce vyhnout posled. nejhorším rokům či měsícům, někdy to ale jde zařídit pasivní eutanazií, předem se vzdát k určité chvíli měnícího se stavu podpory dýchání, umělé výživy apod., kvůli tomu by nutně nemuseli občané žádat aktivní eutanazii.

2 0
možnosti

O umírající jsem se zajímala jako novinářka od 80. let: nikdo nemusí řvát bolestí, jak zde kdosi píše, ovšem je třeba trvale školit personál mj. v léčbě bolesti. U nás je dnes spíš problémem předávkování pacientů - někdy by jim stačily mírnější dávky léčiv; a pacient ani netuší, že dostává zbyteč. dřív opiáty, takže už nebude moci mluvit s rodinou, bude dožívat spíše v bezvědomí. Je nutné zavést speciál. kontrolu nad těmito pracovišti, i praktičtí lékaři, pokud docházejí domů, by měli mít speciál. výcvik a kontrolu nad sebou. Závažně nemocní - známí naší rodiny si vážili do posled. chvíle možnosti být ještě se svými blízkými, i když byli mj. ochrnutí (musejí ale cítit, že je rodina má ráda).

4 1
možnosti
Foto

Ano, každý by měl mít právo zařídit si to podle svých tradic a přání. Proto jsem pro, aby eutanázie byla vyňata z jurisdikce státu a provozovaná na základě smluvních vztahů.

0 0
možnosti
Foto

Táta kamaráda byl ředitelem velkého OD. Postihla jej mozková mrtvice a po ní byl zcela ochrnutý a odkázaný na pomoc jiných. Krátce na to umírala jeho manželka máma mého kamaráda. Před smrtí jej a jeho bratra požádala, aby tátu nedávali do LND a postarali se o něj. Takže oba dva se po dobu 11 let o něj starali.Přebalovali jej krmili, myli. Pro jejich tátu bylo vrcholně ponižující a své kluky prosil, ať jeho život ukončí a to nešlo. Po jedenácti letech zemřel a kamarád řekl, že nemohl brečet, a že cítil jenom úlevu.

1 0
možnosti

J75i68r57i 82K95u95c98e48r21a

2. 11. 2019 16:46

Hluboce s vámi nesouhlasím.

0 0
možnosti

Je to můj osobní názor a nikomu ho nevnucuji. Ale podle mne je eutanasie zvrhlost.

1 2
možnosti

P84a47v31e21l 12V14é23b37r

2. 11. 2019 16:12

Mnohem důstojnější je v závěrečných fázích rakoviny řvát bolestí, až hlasivky praskají a žádné léky nepomáhají...

5 1
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik