Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ničení neprodaného zboží

Dle německé veřejnoprávní televize ničí internetový prodejce Amazon neprodané vrácené i nové zboží, včetně např. lednic, mobilních telefonů, matrací, nábytku apod..

Organizace Greenpeace prý požaduje schválení legislativy, která by takovému postupu zamezila. Mají šanci?

Je čas na jednoduché zamyšlení se nad tím, k čemu je nadprodukce zboží a k čemu je produkce zbytečného zboží, o které nikdo nestojí. Nejedná se totiž o ojedinělý jev pouze u jednoho prodejce, jsou známy např. obrovské lány odstavných parkovišť pro neprodané automobily, které jsou umístěny v odlehlých koutech světa. Co se zbožím, které se nikdy neprodá? Něco se dle zákonů daruje charitě a obrovský zbytek se po určitou dobu skladuje, pak někdo rozhodne, že se zaberou další pozemky pro skladování, avšak nakonec musí dojít k likvidaci, protože ten, kdo rozhoduje ví, že zabrat celou zeměkouli pro skladování neprodejných věcí nelze. Zjevně už dlouho existují podnikatelé, kteří na ničení nepoužitého zboží postavili svoji živnost.

Tento svět přijal za své to, co nám vtloukal do hlavy i nechvalně známý Václav Klaus, totiž, že ekonomika se řídí trhem. Kdyby to bylo pravda, vyrábělo by se tolik zboží a v takové kvalitě, která je poptávána. Jenže evidentně tento předpoklad neplatí a ekonomika se řídí především nenasytností korporátních podnikatelů, kteří si spočítali, že i nadprodukce je pro ně výnosná.

Jsme již svědky hrůzných nálezů mrtvých mořských živočichů, kteří mají plné žaludky odpadních plastů, které do moří plynule tečou řekami. Snímky takových řek, které vypadají jako přepravníky na plasty, již nejsou ničím novým. Souvislost s neprodejným zbožím však i tyto ničené vody mají. Tzv. humanitární pomoc, kdy jsou negramotným Afričanům přidělovány plastové lahve s kolami, různé plastové krámy a obaly, aniž by někdo domýšlel, jak s těmito produkty budou Afričané i jiní nevědomí obyvatelé planety nakládat, je příklad bezostyšného dobývání zisku. Nejdůležitější pro producenty těchto opravdu krámů je, že pro své zboží našli odbytiště a jediné, o čem přemýšlejí je, kam by ještě pronikli.

Když jsem se nedávno zamýšlela nad zprávou o prognóze počtu obyvatel planety v r. 2040, kdy se odhaduje nárůst na 10 miliard obyvatel, neuvědomila jsem si, že korporátní podnikatelé budou velmi lobovat za to, aby se ten růst nezastavil, protože pak by oni „růst“ nemohli.

Svět je ve velkém pohybu, aniž si to zase tak moc uvědomujeme. Nějaký Trump, Putin, Merkelová, Kim …, Bureš … jsou jen figury, které napomáhají zlu. Ve skutečnosti největší zlo je bezbřehá produkce zboží. Napomoci této nadprodukci měla kurvítka, která způsobují, že po dvou , resp. např. pěti letech záruky se toto zboží automaticky nevratně poškodí a končí v odpadech. Jenže nenasytnost producentů je nekonečná a tak svět chrlí věci, které nikdo nepotřebuje, při jejich výrobě se přitom spotřebovává obrovské množství surovin a energie, zamořuje se tak životní prostředí a zamořování pokračuje jejich likvidací buď pouštěním odpadů do moří, skládkováním nebo spalováním ve spalovnách.

Touha po věcech, které nejsou potřebné (SUV v garáži, ve kterém se vyráží jednou za měsíc na nákupy do marketu), je hluboce v lidech zakořeněná. Existují dvě základní volby, a to ta, která je dnes standardem a v určité chvíli svět dopraví do stádia vlastního zadušení, nebo taková, kdy si občané země připustí, že nekonečný růst jim sice dává věci, ale bere zdraví, radost a nakonec i život.

Jedná se o omentář ke článku https://www.novinky.cz/ekonomika/474903-amazon-v-nemecku-ve-velkem-nici-neprodane-zbozi-obrovsky-skandal-zlobi-se-vlada.html

Autor: Olga Pavlíková | středa 13.6.2018 15:36 | karma článku: 26,09 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog 2

Přemýšlím nad nesmrtelností chrousta, nad omezeností lidského konání, nad schopností a touhou člověka vládnout i nechat se ovládat.

16.2.2020 v 13:37 | Karma: 18,11 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog

Dělat něco, co má smysl, tedy nedělat něco, co smysl nemá, tak nějak si řídím ten svůj život. Psát tak, aby se to líbilo administrátorům, v tom však smysl nevidím.

16.2.2020 v 12:28 | Karma: 19,51 | Přečteno: 833x | Diskuse| Hyde park

Olga Pavlíková

Jako v předchozích letech, opět v Africe kobylky

Nedávno nás naše média informovala o tom, že je zákonem v Česku schváleno pěstování červů a kobylek na potravinových farmách i výroba potravinových produktů z nich.

13.2.2020 v 13:42 | Karma: 15,26 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Jediní, kdo rozumí politice jsou budoucí Experti, Nápadníci či Cosi podobného

Prý se dinosauři z prapůvodní ODS, např. Vladimír Tlustý, Jiří Payne či Petr Skokan scházejí se záměrem „dát tu republiku znovu do pořádku“

5.2.2020 v 15:57 | Karma: 13,71 | Přečteno: 520x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Kde jsou kočky v krajině?

Paní kolegyně Šťastná vylíčila v blogu o vytloukání chlupatých klínů chlupatými klíny své trápení s myší nadílkou na zahradě. Jinde jsem zahlédla titulek článku o bezradnosti kohosi s přemnoženými kočkami.

30.1.2020 v 13:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik