Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pani Pavlíková, máte právo nejít na film Masaryk. Já jsem jej v nedalekém kině prošvihla. V CSFD má průměrné hodnocení 70 procent. Manipulace s fakty u filmů a literatury inspirovaných reálnými osudy je ale běžná. Jako příklad uvedu Skleněný pokoj, inspirovaný osudy majitelů Vily Tugenhat, S. Mawera. Kamarád mi dal knihu v angličtině s podpisem autora, nějak se s ním sešel a kniha ho moc nebavila. Jedná se o průměrnou knihu s velkou nadsázkou a zkreslením osudů postav. Kniha velice pobouřila dceru hlavního protagonisty, protože z jejího otce udělala sukničkáře, jímž nebyl a protože ve vile prožila své dětství. Nikde ale není dáno, že autorská licence není povolena. Je to vždy na svědomí autora a je dobré napsat v úvodu, že fakta v díle zobrazená se neopírají v řadě případů o realitu.

0 0
možnosti
Foto

Nejhezčí je, že podle filmu Masaryk měl strávit svůj čas v operativní léčebně pro homosexuály a debilní děti na počátku r. 1939, ve skutečnosti právě tehdy podnikal přednáškové turné po celé Americe a stihl dostat několik doktorátů na nejprestižnějších amerických universitách. Navíc Vinelad v r. 1939 připomínal spíše osadu pro bezdomovce, kde měla své sídlo už jenom praktická škola pro zemědělce.

2 0
možnosti
MP

Nepůjdu na ten film rovněž. Už v seriálu Bohéma mi vadilo "přizpůsobování" faktů. Chápu, že nějaká umělecká licence tam být musí, protože u všeho nebyli svědkové, není možno podložit faktem kdejaký soukromý dialog. Ovšem průkazná a ověřitelná fakta by pozměňována být neměla. To je takový (hlavně americký) nešvar, podle mne ale dost zbytečný. Skutečnost je mnohdy zajímavější, i když ne tak "senzační".

2 0
možnosti
Foto

A81l66e71š 76P18r48a51g76e35r

12. 3. 2017 13:14

neco na Vasi uvaze je, zajimave cteni

0 0
možnosti
AK

Na jmeno "Masaryk" zacinam byt uz alergicky.

3 0
možnosti
DP

Proč? Byla to zajímavá rodina. A tak důstojného prezidenta jsme pak už nikdy neměli. A jak to tak vypadá, hned tam mít nebudeme....

1 0
možnosti
KT

Ještě malá poznámka - asi tak 80% dialogů v tomto filmu je vedena anglicky, občas zazní i němčina. Divák neznalý těchto řečí je odkázán na titulky a musí řešit již léta diskutovaný problém - buď se dívám na film a nebo čtu pod čarou.

2 0
možnosti
KT

Film jsem viděl a nijak mne nenadchl - myslím, že jste společně s panem Zídkem vystihli proč.

3 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik