Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Přímá demokracie je učebnicový příklad čistoty způsobu rozhodování. Nicméně je tak krystalicky nejkřišťálověji použitelná, asi jako pověst nebohého S.Grosse. Při svém zvážení pro - proti - tuto pak považuji za další barvu populismu ! Pak systém zastupitelské demokracie je s pojistkou - podobně jako mnohde proklínaný, ale stále potřebný Senát ... :-)

3 2
možnosti
SJ

Stále mi není zcela jasné, co lidé vašeho světonázoru myslí termínem populismus. Jeho původní význam je spojen s lidem (populus), tzn. vládnout ve prospěch veškerého lidu - národa. Demokracie pak znamená, že vládne lid (tj. dělá rozhodnutí ve věcech veřejných). Tzv. "demokraté" (neoliberálové, globalisté) v demokracii moc nevěří, protože považují běžné lidi za téměř nesvéprávné blbce a demokracii (vliv běžných lidí na rozhodování ve věcech veřejných) považují za zlo, kterému je třeba zabránit a převést ho na rozhodování "demokratických" elit (které jsou odpůrci skutečné demokracie).

2 1
možnosti
Foto

Pokud není tato země připravena na přímou demokracii, tak jedině diky politikům minulých vlád. Lidé nejsou hlupáci, správně pochopili, že jedině takováto lekce všem tzv. tradičním stranám může restartovat naší demokracii. Nelámejte nad nimi hůl.

7 3
možnosti
Foto

Včera byl v TV rozhovor s manželi, tak k šedesátce, kteří dříve volili ČSSD a nyní dali hlas ano. Když byli dotázáni na důvod, tak: "ANO" dokázalo, že umí vládnout, zvedlo platy a přidalo důchodcům." Takoví lidé si nejen nezaslouží volební právo, ale měli by snad být zbaveni svéprávnosti.

8 0
možnosti
TV

Přímá demokracie, za určitých podmínek, je, dle mého, naopak tím nejspravedlivějším. A nejde o "spravnost" rozhodnuti, ale o to, že volici sami pak nesou vysledky svych rozhodnuti - nikoliv vysledky rozhodnuti nekolika (pseudo)politiku... Podepsat více petic pro účast v prezidentské volbě dává smysl v tom, že pak maji občané širší výběr, nebo ne? Pouze jeden kandidát, ať už jakýkoliv, by asi nebyl úplně ideální..

2 0
možnosti
OP

Teoreticky nesou sami voliči důsledky svých rozhodnutí, prakticky si to ale většina z nich nepřipustí a příště pouze volí jiný extrém

2 0
možnosti
Foto

J87a50n 16H28a57v42e90l18k86a

23. 10. 2017 13:38

Souhlas. Nakonec i o ukřižování Ježíše kdysi rozhodl lid jeruzalémský v imrovizovaném referendu.

0 0
možnosti
TB

Už poněkolikáté opět to staré - demokracie ano, ale jenom pokud volby dopadnou tak, jak chci já Rv...K demokracii patří i to, že Vámi preferovaná strana prohraje, tak už to v životě prostě chodí ;-)

13 0
možnosti
Foto

Nevím, zda jsem kdy s vámi souhlasila, ale tentokrát naprosto. R^R^R^

1 0
možnosti
Foto

Autorka nevolila Babiše. Tak si prohru tolik neberte.Sám jsem takto špatně nesl výhru Zemana, když jsem dal podvakrát hlas knížeti. Pak jsem ale pochopil, že Zeman je lepší než K. Sch. Třeba stejné prozření potká i vás.

0 0
možnosti
JF

Copak začala volební agitka prezidentská 2018.

0 0
možnosti
TG

T90o59m46á73š 23G81a13y22e23r

23. 10. 2017 13:32

Nelíbí se Vám přímá demokracie, neuspokojila Vás zastupitelská demokracie..., tak jakou demokracii si představujete? "Jiné" názory isolovat, sem tam nápravné tábory, tisk nahradí Evropské hodnoty ..., či jakou?

2 0
možnosti
JL

Pane Gayere, ja preferuji 'prezidensky' system. V CR se to take nazyva 'vetsinovy' system. Je znam od roku 1748 a od roku 1787 je v jedne zemi a prospiva do dneska. Co vy na to?

0 0
možnosti
VS

Dejte už pokoj s tím "lidem". Nic takového neexistuje, i když se nám minulý režim snažil vnutit opak. Tato země je prostě tvořena LIDMI- různého vzdělání, zájmů, preferencí ....A ti vyjadřují různými způsoby vou vůli. Že se vám to nelíbí je možné, ale budete se s tím muset srovnat.

6 0
možnosti
VF

Z mého dětství: jaký je rozdíl mezi lidem a lidmi? Lid buduje socialismus, lidi na to (se...) kálí.

2 0
možnosti
Foto

J20a45k34u88b 46R65o70t64h

23. 10. 2017 13:16

Já zírám, paní Pavlíková, snad prvně jste mne textem nezdevastovala a ode mne máte velikou karmu!R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik