Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

Vyzobávací model je nemravný ze všech stran. Já platím daně v ČR, z těchto daní se platí českě školství od školky po VŠ. Také v ČR platím zdravotní pojištění, ale přitom dostanu pěči od bulharského, či ukrajinského lékaře, jehož studium tam stálo polovic. To je prostě z mého pohledu podvodné jednání, je to jako bych zaplatil Audi A6, ale tu dostal soused a já dostal Hyundai i10.. :-P

2 1
možnosti

To myslíte tak, že ukrajinský nebo bulharský lékař je horší než náš?

0 0
možnosti
JK

J94a66n 55K12v46a78p87i38l

20. 6. 2018 11:00

Je to normální proces, který funguje již od dob starého Říma. Prostě lidé jdou za prací tam, kde nabídnou více a za lepších podmínek. Za totality se uzavřely hranice, neboť to byl pro režim jediný způsob, jak zabránit masové migraci. Dnes pociťujeme odliv našich kvalifikovaných pracovníků směrem na západ. A divíte se jim? Porovnejme jejich platy zde a tam venku. Vzpomínám na slova jednoho předního dlouhodobého politika z počátku 90.let, který na předvolebním mýtinku se omluvil za to, že budeme dohánět západ dlouhodobě, nejméně 20 let. A kde jsme dnes? Možná ještě hůře než před 29 roky.

A i k nám proudí masově pracovníci ze zemí, které jsou ještě na tom hůře než my.

Jsou pracoviště v nemocnicích a i v těch největších, kde lékaři i personál tvoří většinu ze zemí na východ i odjinud.

2 0
možnosti
Foto

Lidé jdou prostě za lepším.Tak to vždy bylo a bude.Ovšem musí to mít své hranice a lze přijmout jen určitou část migrantu.Proč si tedy nevybrat ty,kteří lépe získají práci a díky svému vzdělání se lépe integrují.Jistě "odliv mozku" je vždy pro postiženou zemi velmi nepříjemný.Stačí se podívat a nedostatel lékařu u nás.Odliv inteligence nejvíce postihuje i třeba pobaltské země,velmí značně Madarsko a spousta mladých lidí odchází i z "ruského ráje" a to rovnou do "multikulturního pekla"...;-)

3 0
možnosti
MP

Lidé chodí přirozeně za lepším. Ale pokud se někdo tváří, že se jako stát chová eticky a humánně, tak musí myslet i za ty ostatní země a ty mozky jim zase vracet, jinak je to skutečně vyzobávání (byť pro ty cílové země samozřejmě výhodné...).

2 1
možnosti
MK

Existuje dost zemí, ve kterých odborníci nemají šanci uplatnit své schopnosti. Nevidím nic špatného na tom, že úspěšnější země jim tu šanci dají.

3 0
možnosti

J10a74k38u74b 76Š94o77l18c

20. 6. 2018 10:31

Tím myslíte třeba lékaře nebo zdravotní sestry?

0 0
možnosti
MS

Je to sice na první pohled vznešená myšlenka, ale má jednu vadu. Pokud zastavíte migraci "mozků" napříč celým světem, zastavíte i pokrok. Spousta lidí odchází do zahraničí, kde získá zkušenosti, které posléze uplatní doma. Téměř všichni naši špičkoví odborníci v různých oborech získávali ostruhy v zahraničí.

3 0
možnosti
OP

Je rozdíl mezi samovolnou přirozenou migrací odborníků a organizovaným vytěžováním kvalifikovaných pracovníků, pane Stehlíku

3 2
možnosti
LK

Velmi děkuji za krásný blog, který mi mluví z duše.R^

2 2
možnosti
DK

Máte pravdu...naše lékaře, sestry apod. vyzobávají Němci...bez toho, že by uhradili náklady na jejich vzdělání. To je ta všeobjímající EU. Je běžné a lidské, že lidé jdou za lepším, takže imigrace je to samé v bleděmodrém...

3 0
možnosti

J64a28k58u85b 70Š13o71l17c

20. 6. 2018 8:00

My zase Ukrajinu. Přijde mi divné, že tohle nikomu nevadí, přitom odliv mozků je to nejhorší, co může zemi potkat. V Německu nemají dost peněz, aby nechali vystudovat své lidi? Nebo jsou jejich doktoři někde v Africe, či Středozemním moři?

2 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik