Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

spousta lidí neemigrovala proto, že si byli příliš dobře vědomi jaký osud tak připraví svým rodinným příslušníkům kteří zůstanou...že by si pan Mašín uvědomil jak se na smrti své matky podepsal?

6 5
možnosti
Foto

mínusovač pan Fikr si nemyslí že spíš byli hrdinové ti kteří zůstali protože věděli že jejich rodiny by si to za ně odskákakali? Makali v uranových dolech a pak zaměstnáních často pod jejich úrovní, jejich děti nemihly na vysokou nemohly cestovat a pod? Paní Zdena Mašínová mladší byla vyznamenána jako bojovnice za svobodu přestože tvrdí že o činnosti bratrů nic nevěděla a v 69 se s nimi setkala v Dánsku? Kdo v té době mohl jet do Dánska? Určitě ne ten kdo tvrdí že byly perzekvován... Zdena Mašínová se na odbojové činnosti svých bratrů nepodílela, pouze tušila, že se v ní angažují – během roku 1953 ji několikrát navštívili a sušili si u ní i hořáky, které použili při zapalování stohů slámy na Prostějovsku,,,Zdena Mašínová (1933) [online]. Ústav pro studium totalitních režimů [cit. 2014-08-11]. Dostupné online.

ZdenaMašínovásenaodbojovéčinnostisvýchbratrůnepodílela,pouzetušila,žesevníangažují–běhemroku1953jiněkolikrátnavštíviliasušilisiuníihořáky,kterépoužilipřizapalovánístohůslámynaProstějovsku.[2]

↑AčkoliseZdenanaakcíchbratrůnijaknepodílela,bylavzatadosamovazby

ZdenaMašínovásenaodbojovéčinnostisvýchbratrůnepodílela,pouzetušila,žesevníangažují–běhemroku1953jiněkolikrátnavštíviliasušilisiuníihořáky,kterépoužilipřizapalovánístohůslámynaProstějovsku.[2]

↑AčkoliseZdenanaakcíchbratrůnijaknepodílela,bylavzatadosamovazby

ZdenaMašínovásenaodbojovéčinnostisvýchbratrůnepodílela,pouzetušila,žesevníangažují–běhemroku1953jiněkolikrátnavštíviliasušilisiuníihořáky,kterépoužilipřizapalovánístohůslámynaProstějovsku.[2]

↑AčkoliseZdenanaakcíchbratrůnijaknepodílela,bylavzatadosamovazby,

ZdenaMašínovásenaodbojovéčinnostisvýchbratrůnepodílela,pouzetušila,žesevníangažují–běhemroku1953jiněkolikrátnavštíviliasušilisiuníihořáky,kterépoužilipřizapalovánístohůslámynaProstějovsku.[2]

↑AčkoliseZdenanaakcíchbratrůnijaknepodílela,bylavzatadosamovazby,

2 3
možnosti
JZ

J11a55n 38Z30í66m96a

17. 2. 2019 20:16

Rodina Mašinu měla trpělivost 30 let, nez tenhle postbolsevicky stát vrátil rodinný statek v Lošanech. Máte pocit že jsou to opravdu takoví střelci ?

5 8
možnosti
Foto

střelci ne-sprostí vrazi-První větší akce skupiny, na které bratry Mašíny doprovázel Milan Paumer, se odehrála v Chlumci nad Cidlinou 13. září 1951. Skupina přepadla zdejší služebnu Sboru národní bezpečnosti (SNB).[6] Bratři měli dva plány, nakonec byl zvolen Josefův, a to příslušníka zlikvidovat železnou tyčí. Tlustou železnou tyčí udeřil Kašíka Ctirad, příslušník ale po úderu nezemřel, ani neztratil vědomí, a tak byl zastřelen.[7] V personálním spise Kašíka je uvedeno, že byl od ledna 1948 členem KSČ (předtím krátce členem Československé strany lidové) a zastával různé stranické funkce.[8] Dokumentarista Miroslav Kačor zjistil, že Kašík, který byl hluboce věřící, byl jako bývalý člen lidové strany a poté sociální demokracie pod dohledem StB.[Ctirad Mašín, Milan Paumer a Zbyněk Janata se 28. září 1951 rozhodli opatřit další zbraně, a proto přepadli další služebnu SNB, tentokrát v Čelákovicích.[6] Tentokrát byl zvolen postup, který vymyslel Ctirad – a to příslušníka „okecat, pak mu říct ruce vzhůru, odzbrojit ho, svázat, uspat chloroformem a pak ho oddělat“.[7] Čelákovického příslušníka Jaroslava Honzátka, který toho dne zastupoval za kolegu, vylákali ze služebny pod záminkou dopravní nehody. Příslušníka poté odzbrojili, svázali a vrátili se s ním na služebnu. Zde odcizili několik samopalů, pistole a střelivo. Chloroformem omámeného a spoutaného Honzátka poté podřízl Ctirad Mašín dýkou

2. srpna 1952 zastavili Josef Mašín a Václav Švéda ve stejnokrojích Lidových milicí v Hedvikově na Chrudimsku vůz se čtyřmi zaměstnanci společnosti Kovolis Hedvikov, v němž byly převáženy mzdy pro zaměstnance (884 239 korun). Při potyčce byl zabit účetní Josef Rošický.[6] Rošický byl dle tvrzení skupiny členem KSČ, přičemž protokol policie z místa činu uvádí mezi osobními věcmi Rošického i legitimaci KSČ vedenou na jeho jméno.[12] Jeho sousedé a někdejší spolupracovníci ovšem potvrdili, že Rošický členem strany nebyl, funkcím se vyhýbal a v době před únorovým komunistickým převratem prý

6 4
možnosti
JH

Diskuse nezklamala. Jako obvykle grupa zatatych masinovic fans, co jsou schopni akorát omilat fráze o komunistické diktatuře, což jim nikdo nerozporuje, zato na konkretni otazky, jak likvidace pochuzkare a účetního přispěla k boji proti one diktatuře, začnou jen klickovat, odmlci se nebo nasazi plusy a minusy.

Prostě taková sektarska uvedomelost.

20 1
možnosti
JS

J66a36n 18S86v89a76t32e24k

18. 2. 2019 9:31

OK, o tom nediskutuji. Ptám se jen, jak se maminka bratrů Mašínů podílela na jejich odboji/zločinech (nechť si každý vybere sám, co se mu ví líbí), že si zasloužila skončit v hromadném hrobě?

0 0
možnosti
RJ

R61a88d15e10k 82J84a87r73o35š

17. 2. 2019 19:13

Ďáblický hřbitov byl na počátku 20. století vystavěn v kubistickém slohu - jako jediný na světě. Kubismus jakožto umělecký směr však velmi popouzel jak nacisty, tak i komunisty, pro které byl zvrhlým uměním.

Takže pro ně sloužil coby hromadné anonymní pohřebiště jejich obětí, počínaje většinou popravených na Kobyliské střelnici (včetně zřejmě Vladislava Vančury), taktéž výsadkaři co sejmuli Heydricha jsou zde v hromadném hrobě.

Po válce se v této praxi pokračovalo a jsou zde v hromadném hrobě např. i popravení K. H. Frank, Kurt Daluege, ale i zrádce výsadkářů Karel Čurda.

Komunisté na tuto praxi "úspěšně" navázali a v hromadném hrobě skončily pozůstatky jejich obětí počínaje farářem Toufarem až po paní Mašínovou.

Pokud se našly prostředky na exhumaci hromadných hrobů na území bývalé Jugoslávie, prostředky na vybudování památníku tábora v Letech, tak bych byl rozhodně pro, aby se provedla důkladná exhumace všech hromadných hrobů na Ďáblickém hřbitově. Aby ti nevinní a hrdinní neleželi ve společnosti takových kreatur jako K.H. Frank nebo Čurda...

4 0
možnosti
KV
PM

P93a85v53e36l 44M45a25c84h

17. 2. 2019 18:43

Jak by se pani autorka citila kdyby byla v pozici rodiny Masinu? Napsala by svuj blog stejnym zpusobem? Uznavam, ze pamatka vsech ostatnich obeti komunistickych zverstev v hromadnem hrobe je stejne dulezita jako matky Masinove ale tech poslednich par slov v blogu nebylo nezbytnych. Mimochodem, urazet bratry Masiny je prinejmensim nepekne a nevhodne. Skoda ze neni na svete vic lidi s pateri rovnou jako meli bratri Masinove.

3 7
možnosti
JH

Kdyby takových lidí bylo více, tak nastane nedostatek pochuzkaru a účetních.

Zato estébáků, prokurátorů, funkcionářů, bacharu, tech bude dost... tem se Mašini ublizit ani nepokusili.

4 1
možnosti
Foto

Pro ty, co se tu otírají o Zdenu Mašínovou st., uvádím: "V letech 1948 a 1949 byla členkou KSČ[2]. V době soudního procesu s Miladou Horákovou organizovala podpisovou petici za její omilostnění."

viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zdena_Ma%C5%A1%C3%ADnov%C3%A1_star%C5%A1%C3%AD

Kdo chce, může dále pátrat po důvodech vstupu a výstupu.

Jen pro porovnání - v r. 1948 se ještě obecně nevědělo, jaké na zločiny se KSČ chystá. Ovšem koncem šedesátých let a zejména v r. 1968 už toho hodně vyplulo na povrch. A kdopak nám do KSČ tehdy vstoupil? Nebyl to třeba náš pan president a jiní a jiní a jiní, je jich plný Hrad i parlament?

To ale nevadí, např. "komunistobijec" Etřík a podobní to nějak nevidí.

Co myslíte, vážení čtenáři, jakou petici by v době procesu s Miladou Horákovou podepsali? Tutéž, co organizovala ta "ošklivá" Zdena? No přece by k jejímu podpisu nepřidali ten svůj!

Morální rozpad české společnosti jasně dokumentují tito zmínění.

10 8
možnosti
JH

Nevykrikoval už 20 let před tím jisty Klema,že komunisti se učí v Moskvě, jak protivnikum zakroutil krkem?

Mimochodem,Zeman vstoupil v dobe, kdy to snad jedinkrát vypadalo na demokratizaci.

0 0
možnosti
JT

J56i70r82i 91T91i19c42h86y

17. 2. 2019 17:30

K takoveto pietni otazce si pisatelka nemohla pomoci a musela tam vyplodit vykrik o strileni.

2 0
možnosti
VV

Ja to vidim jako kontinuitu komunisticke zlovule na prazskem magistratu a neuctu k mrtve.

V kazde slusne spolecnosti patri pozustatky mrtveho rodine.

1 0
možnosti
VS

Jenže v tom hrobě jsou pochováni další lidé, na ně a jejich potmky je třeba brát ohled také.

0 0
možnosti
Foto

Máme zákon o protiprávnosti předlistopadového režimu a odboji proti němu. V § 3 uvdeného zákona se mluví: "Odpor občanů proti tomuto režimu, který ať již jednotlivě či ve skupině na základě demokratického přesvědčení politického, náboženského či mravního projevovali odbojem nebo jinou činností nebo vědomě a veřejně vyjadřovali, na území státu i v zahraničí, a to i ve spojení s cizí demokratickou mocností, byl legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a je hodný úcty." Odboj proti režimu, který zde panoval obzvláště na počátku padesátých let, a odboj proti nacismu v letech 1939-1945 jsou prakticky na stejné úrovni. Oba režimy pošlapávaly všechny principy a hodnoty, které považujeme za nezadatelné, a boj proti nim byl bojem za tyto principy, kterých si - aspoň to tvrdíme - vážíme ze všeho nejvíc - proto bychom měli být ochotni za ně kdykoliv bojovat. Bratři Mašínové byli příkladem lidí, kteří byli ochotni to nejen prohlašovat, ale i konat. Postavili se zlu bez ohledu na jeho podobu, bez ohledu na své vlastní bezpečí, bez ohledu na nejisté vyhlídky na vítězství. Způsob, jakým tento boj vedli, si zaslouží nezměrný obdiv a činí z nich jedny z největších hrdinů, jakými se naše země může pyšnit. Neměli bychom na ně zapomínat nebo je dokonce zavrhovat - neboť národu, který si neváží svých hrdinů, hrozí, že nebude žádné mít, až je bude skutečně potřebovat.

Pramen:: Radim Kapavík

11 6
možnosti
JH

Jiste, to podrezani spoutaneho pochuzkare nebo ukradeni vyplat, to je hodno antických hrdinů. Kam se hrabe Leonidas u Thermopyl...

8 6
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik