Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ demokracii máme jen jednou za čtyři roky

0 0
možnosti

Zde vam mohu pomoci, pani Pavlikova. Cesko a cela EU se odklonila od skutecne demokracie jiz za vlad kralu a cisaru. V techto rezimech (konstitucni monarchie) jen politicke strany mely na vrch. Jedinec musel stat v houfu strany a musel poslouchat ty vudce, kteri ovladly celou stranu.

To se deje do dnesniho dne. Nemecko je ukazkou teto demokracie. Jeji podpora je v obcanske discipline a nevymizela z mysli obcanu. Nase, ceska, nasledovala trend zapocaty 1863, kdy se Rakousko stalo konstitucni monarchii. Stejne jako v Nemecku, stranicka "vrchnost" nas ovlada a nedej boze, kdyz se mala cas zvolenych odstepi od te vule vedoucich.(jeste dnes). Vzpominka na zakon proti koureni v restauracich je desivym prikladem.

CR ma k te "stranicke demokracii" jeste jeden problem. Nedostecna a nepropracovana Ustava nam prinasi mnoho problemu v dennim zivote. Jiz otazka "koalice" je v rozporu s tou skutecnou demokracii. Snad jen Francie ma tento problem castecne vyresen. Charles deGaulle zmenil Ustavu a vratil se (sice ne uplne) k te recke definici demokracie. Jejich "pata republika" je politicky silna a ma moznost jit kupredu. Jejich "kontrolni" ustanoveni vsak neni tak silne. Na toto "unikum" si musime prostudovat americkou ustavu, kdy kontrolni system nese jmeno strujce tohoto systemu primo v Ustave Spojenych statu. (jmeno francozkeho barona)

Protoze CR ve sve Ustave nezna tento system, (a pokud vim, zadna zeme EU ji take nema), proto se vam zda, pani Pavlikova, ze ta demokracie mizi ze zemi zapadniho sveta. Pridate-li jeste silu "socialni spravedlnosti" v dnesni Evrope, tento pohled jeste zvetsuje.

2 0
možnosti
Foto

Vy osobně nevíte co je demokracie. Vy jste to opsala přesně z Wikipedie. Pro vaši informaci a doplnění vzdělání. Demokracie je založena na principu svobody a rovnosti všech občanů. Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny, při rozhodování se menšina podřizuje většině, aniž by se musela vzdát svých práv a svobod. Základní vlastnosti demokracie je princip suverenity lidu, ten je nejvyšším držitelem veškeré moci ve státě je lid, který volí své zástupce, kteří po určité období řídí stát. Vůle lidu se uskutečňuje prostřednictvím voleb konaných v pravidelných intervalech Tohle je i u nás a i v zemích, kde je tržní hospodářství.

3 2
možnosti

Nevím, pane Kindle, zda si uvědomujete, že jste velmi útočný diskutér. Buď je příspěvek po vašem, pak je to O.K. Když není, popíšete autora (nejem mne) jako studenta VUML a blba. Tak vám dávám na vědomí, že vaše příspěvky, na které obvykle nereaguji, už mi daly docela představu o vašem rozhledu

4 1
možnosti
Foto

Vždy těch bohatých je menšina a tedy nemohou rozhodovat o ničem. Z nich žije celý stát i ti co nedělají. Čím má stát víc bohatých, tím je víc bohatý sám. Za komunistů stávkovat znamenalo Jáchymov v kapitalismu mohl dělník stávkovat beztrestně.

4 1
možnosti
Foto

;-D Je vidět, že jste byla výbornou studentkou Večerní školy Marxismu - Leninismu. Žvásty jak z Rudého práva a Tribuny lidu;-D;-DRvRvRv

2 2
možnosti

Když dojdou myšlenky, Rudé právo je naštěstí vždycky po ruce, co?

2 4
možnosti

Smím se zeptat co těmi kořeny demokracie máte na mysli?

1 0
možnosti

Ten blog jste asi nečetl, jinak by tato otázka nemohla zaznít

0 0
možnosti

V mnohém máte pravdu. V tom základním nikoliv: Ve větších státních útvarech (než je městský stál s malým počtem plnoprávných mužů) nikdy demokracie nefungovala jinak, než jak funguje teď. Vše ostatní je idealizmus. Mění se prostředky, cíle i sliby. Podstata, že zvítězí nejlepší marketing zústává. A voliči, neochotní přemýšlet také.

0 0
možnosti

Pane Hrubý, zmínil jste ty plnoprávné muže náhodou nebo záměrně? My totiž žijeme v době, kdy jsou plnoprávní všichni dospělí občané a tudíž požadavky na realizaci plnohodnotné demokracie řeší, světe div se, i ženy.To, že momentálně vítězí nejlepší marketing, je pouze vizitka současné mentálně zaostalé společnosti. Kdy společnost vyspěje, nevím, ale pokud zůstane takto zaostalá, má vyhlídky pouze na život v nové totalitě

0 0
možnosti

Absolutní nesouhlas ! Ty vlády na západě (ve většině) nemůžete vůbec srovnávat s postkomunistickými zeměmi a s Balkánem.

RvR^

5 1
možnosti
Foto

Jistě. Většina z nich si historicky tuto ,,naší cestu" neprošla. Tedy mimo II.WW. A na tom ani Váš ,,nesouhlas absolut" nic nezmění:-P

1 0
možnosti

Také bych si dovolil ocitovat známého myslitele citovat myslitele a to Maxe Webra, který pravil řekl, že moc znamená možnost donutit lidí dělat to, co je proti jejich vůli. To platí dodnes. A dnešní politik dělá zákony, aby lidi přinutil k určitému chování, ale zároveň se brání tomu, aby občané mohli opravit jeho vlastní chybná rozhodnutí. A veřejnoprávní intelektuál vykonává moc tím, že lidem nepřetržitě vymývá mozek svými vlastními názory. A tak skutečné ohrožení demokracie spočívá v tom, že většina je zbavována možnosti kontrolovat své vládce a opravovat jejich sebestředná rozhodnutí a to u nás nehrozí, i když vyše uvedené pokusy zde běží již od sametu.

Takže na Váš dotaz za sebe odpovídám: spěte klidně, ano ,je zde demokracie a pokud si chcete ověřit jak vypadá opak, zajedte třeba na dovolenou do jižní Ameriky, nebo kam chcete vy sama. Ale nezameňujte Vaší nenávist k vládě, resp.jednomu členu vlády za konec demokracie v Čechcách to vážně nehrozí...a budte klidná AB bud odsoudí,nebo sám odejde;-D;-D;-D

4 0
možnosti
Foto

I Vy máte pravdu. Autorka to sice ,,rozvinula" na ,,celý západ", a tam má i ona pravdu. Jinak ona demokracie, ač poněkud spíše její ,,demo", funguje. Pokud by nefungovala, nemohli bychom s i zde nikdo ,,cintat na pentli" ani na těchto stránkách;-)

1 0
možnosti
Foto

R^ Máte v zásadě pravdu. Jde ,,jenom" o praxi ,,kontra" tím, co je proklamováno. Příkladem je ,,férová soutěž subjektů", kde ono slovo férová je též toliko proklamací, kterou v reálu lze těžko vymáhat.

2 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik