Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Je jistě diskutabilní, zda je prodlužování dlky života smyslplné. Mimo diskuzi však je fakt, že se lidský věk prodlužuje (z mnoha důvodů). A tomu je třeba přizpůsobit celou diskuzi.

Jen na okraj: V nedávné televizní diskuzi nám Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc., MSc. důležitě sděli, že lidé by v důchodu měli prožít čtvrtinu života. Bohužel se ho nikdo nezeptal "Proč?". Aby krmil ptáčky? Dvacet, pětadvacet let? O mnoho víc toho nenadělá ani se současným důchodem, natož s tím budoucím. A budoucí bude s růstem počtu důchodců čím dál nižší.

A teď se znovu zamysleme nad věkem odchodu do smyslplného života v důchodu.

2 0
možnosti
KC

Dva dny před volbami stačí, aby ČSSD řekla: "Slibujeme, že všichni důchodci budou za pár let žít v ráji." Tím nebudou lhát, po smrti se každý slušný člověk do ráje dostane a soc. dem. má na další čtyři roky vystaráno. Do příštích voleb jich polovina nepřežije a ti, kteří přežijí, při své skleróze zapomenou.

1 0
možnosti
Foto

Politici se hádají o ptákovinách, protože jsou za to dobře placeni. Kdyby ti po sametovce přiznali, že za komunistů byl celý důchodový systém dobře vypracovaný a nemuseli by na něm téměř nic měnit, přiznali by i svoji zbytečnost. Další kvanta zbytečných politiků se nabalují a vymýšlejí další ptákoviny. Například, jak dlouho se hádali o zdravotnických poplatcích? O kouření v hospodách, o "zrovnoprávnění" homosexuality, o otevírací době obchodů? Levnější a mnohdy lepší by bylo, kdyby si dva protivníci hodili korunou.

0 2
možnosti
VH

Jenže oni (bohužel) na tom důchodovém systému prakticky nic nezměnili. Druhý pilíř debilně zrušili.

Na důchodovém systému se změnily hranice krácení započitatelného příjmu (samozřejmý výsledek inflace a růstu mezd) a prodloužila doba odchodu do důchodu (samozřejmý důsledek zvyšující se hranice průměrného dožití - muži za 25 let o 11 roků, ženy o téměř 7 let). Ze stejných důvodů se zvýšil požadavek na dobu pojištění. Ale s y s t é m jako takový se vůbec, ale vůbec nezměnil.

0 0
možnosti
DR

Přiznám se, že jsem nedočetl. Došel jsem k větám typu "ptákovin o problémech lidí 50+, matek s dětmi ..... Jste úplně mimo a dál jsem ten canc nečetl.

1 4
možnosti
JSS

Dobře napsáno, bohužel blogeři píší zaujatě. Odpracovaná hranice by mohla být max.40- 42 let. Vysokoškolák pak by šel max. v 66. Do předčasného o 3 roky méně. Co odchované dítě pro ženu 1 rok méně a max. 4 roky.

Kdo chce dělat může, ale žádný zvýhodněný zápočet nebude.

Proč? Protože trafikanti pak dělají levou rukou a mladí mají dostat práci. 65.letá hranice odchodu je nesmysl. Většina lidí je už fyzicky vyřízena!! Na důchody je dost peněz - neházejte do vojska, policajtů, státního úředníkova, černých děr jako dráhy, pošta, přeplacených silnic a jiných státních správ !

2 0
možnosti

Armáda a policie je to základní, na co stát MUSÍ mít, i kdyby na nic jiného nezbyl ani halíř.

Důchodový systém by měl běžet úplně mimo státní rozpočet - bohužel je stále z rozpočtu dotován.

5 0
možnosti
Foto

Jen retardovaný studuje do 35 let, to musí na každé zkoušce propadat a opakovat ročník tak pětkrát. Jinak se studuje tak do 23 let magistersky a do 21 bakalářsky a do 26 PhD. a pak se přispívá do rozpočtu.

2 1
možnosti
JH

J61a88n 29H50a93v68r77d51a

26. 8. 2016 20:24

Bohužel to není tak zcela pravda. Blbé navíc je, že ti "dlouho" studenti pak kličkují v různých vyžírkovských z veřejných rozpočtů placených kšeftících a žijí na úkor všech až do své smrti.

5 0
možnosti
KT

Můj manžel pracoval asi do šestasedmdesáti, dědeček ještě déle, oba dva šli tenkrát nuceně a neradi, já se též do důchodu nechystám. Mimochodem studium je někdy náročnější než práce potom.

Tím nezpochybňuji právo kohokoliv jít do důchodu po odpracovaných letech.

5 0
možnosti
Foto

Svatá pravda, podle mě by bylo nejlepší (bohužel asi nerealizovatelné), celý důchodový systém zrušit. Ať si každý dělá jak dlouho chce, neodvádí žádné příspěvky na důchodové pojištění, a až se mu nebude chtít dělat, tak ať žije z toho, co si našetřil, nebo ať ho živí děti.

0 0
možnosti
MK

M77i19l33a96n 27K39e81s53l

26. 8. 2016 18:43

Co by Bohouš něco neslíbil.To přece nic nestojí.Za patnáct let tady nebude(já doufám,že již za dva) a o tom,kdy půjdou lidé do penze budou rozhodovat jiní.No a ví vůbec někdo,co a jak bude zítra,pozítří či popozítří ?Kdybychom přijali ty tisícovky prácechtivých migrantů,tak budeme do důchodu chodit v padesáti,ale také když se do fachy moc nepohrnou a my je budeme živit tak důchodci nebudeme nikdy.Tak to asi dopadne.Ta současná vláda má ale starosti.

1 0
možnosti
JH

J75a96n 16H89a11v83r81d76a

26. 8. 2016 18:25

Hranice odchodu je pro Sobotku a spol. Politiku před volbami. Tim to je smutne populisticke plácnutí do vody. Tato záležitostsi zasluhuje mnohem vic pozornosti, prace a přemýšlení. Neníto jenom věc volebních bodů.

Především by mělo byt zakomponován o, že nnárok na ddůchod máten, kdo ood pracuje alespoň 40 let bez zápočtu studia. V současné doběje spousta exotů flákajících se do 30, přičemžse jim zapoctě mraky let za studium, aniž by korunou přispěli do systému, se proflakaji 35 let v neziskovkach či ve veřejném sektoru k penzi. Jini makají od 18 a nárok na důchod budou mít za 48 let dřiny.

7 0
možnosti
JT

J26i43t41k47a 84T78v64r11d71á

26. 8. 2016 17:55

Odchod do důchodu podle odpracovaných let je ,podle mne,dobrý nápad.Jenže by se s tímto "kšeftařilo "úplně stejně jako s věkovou hranicí.Čili z bláta do louže.Je hodně lidí,kteří z různých důvodů pracují od svých 16 či 17 let,pro ně by to bylo skutečně spravedlivé řešení.Já to vnímám z jiného úhlu pohledu.Mám odrostlé děti a je otázka pár let,kdy budou potřebovat babičku na hlídání.Kde bude babička ? Já pravděpodobně v práci,takže si k nemocnému děcku budou shánět studentky na hlídání,protože o matky malých dětí se nikdo ze zaměstnavatelů nepere.A častá absence ,kohokoliv,bývá dost častým důvodem k výpovědi.Čili otázka zní-je lepší žena (cca od 55 let )v důchodu,která se postará o vnoučata,nebo mladá žena na pracáku,či dost často na "paragrafu" ?

0 0
možnosti
OP

Dobrý den, paní Tvrdá, péči o děti jsem do článku nezařadila, ale považuji ji samozřejmě za práci na plný úvazek, stejně jako péči o nemocné a staré členy rodiny. Takže pokud budete babičkou pečující o svá vnoučata, měla by tato doba být započtena do důchodového systému.

O tom, že lidé kde co zneužívají a i takový institut by se asi snažili zneužít, nepochybuji, ale to je právě ta mizerná společenská atmosféra, která lidi motivuje k podovdům

2 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik